Symposium: De impact van pre- en perinatale stress op de gezondheid van het jonge kind

Symposium: De impact van pre- en perinatale stress op de gezondheid van het jonge kind

Schrijf je hier in!

Ieper – 22 oktober 2016

Voor het symposium werden twee boeiende sprekers uitgenodigd die, elk vanuit hun eigen expertise, ingaan op de gevolgen van pre- en perinatale stress voor de ontwikkeling en het functioneren van het jonge kind.

Professor Van Den Bergh doet reeds jarenlang onderzoek naar de gevolgen van prenataal verworven kwetsbaarheid voor latere gedrags- en gezondheidsproblemen. Ze ziet de pre- en perinatale levensperiode als een kritische levensperiode waarin organen en systemen zich in een razendsnel tempo ontwikkelen en zeer gevoelig zijn voor omgevingsinvloeden. Wanneer embryo, foetus en pasgeborene blootgesteld worden aan ongunstige omgevingsfactoren passen ze zich daaraan ook aan. Deze aanpassingen kunnen leiden tot permanente veranderingen in structuren, fysiologie en metabolisme. Dit kan de optimale ontwikkeling van o.a. het centraal en autonoom zenuwstelsel belemmeren. De nakomeling is daardoor kwetsbaar en heeft een verhoogde kans dat zich later in het leven gedrags- en gezondheidsproblemen zullen voordoen, vooral wanneer ook in de postnatale levensomgeving risicofactoren aanwezig zijn, aldus Prof. Van Den Bergh.

Rien Verdult, drs. psychologie en (baby)psychotherapeut, heeft samen met zijn partner Gaby Stroecken, een eigen vormings- en expertisecentrum voor prenatale psychologie. Vanuit hun deskundigheid en ervaring op het gebied van de prenatale psychologie en psychotherapie werken zij met thema’s van vóór, tijdens en kort na de geboorte. De vroege ontwikkeling van het kind, en hoe omstandigheden in die periode doorwerken in de rest van het leven, staat in hun werk centraal.  Rien Verdult gaat tijdens het symposium in op hoe we bij baby’s kunnen merken dat ze te lijden hebben onder de gevolgen van pre- en perinatale stress en hoe hij hier in de praktijk mee aan de slag gaat.